Zhodnocení podzimní části sezóny 2009/2010

16.12.2009 12:25

Podzimní část sezóny začala v podstatě po posledním zápase loňské sezóny, jelikož se trénovalo hned bez nějaké pauzy. Tým před úvodem sezóny prošel mnoha změnami a chvílemi to vypadalo, že dojde k úplnému rozpadu týmu. Tým opustila Věrka Dočekalová, která se vrátila do mateřského Českého Těšína, působení ukončily také Lucie Tomíčková, Andrea Kloudová, Magda Špiláčková, Lucie Pavlasová, na hostování odešla Iva Klusová, před příchodem do týmu se zranila Monika Kosťová a vypadla na celou podzimní část, takže to vypadalo všelijak. Naštěstí pro tým se našla řada nových perspektivních hráček, které fotbal mají rády a jsou ochotné pro něj něco udělat a ne jen sedět doma a mít hromadu výmluv. Do týmu tak přišly velice kvalitní hráčky Lucie Gvužďová (návrat z hostování v Třebovicích), Kateřina Trojanová (návrat z hostování ve Staré Bělé), Adéla Postředníková (hostování z Heřmanic), přišly také úplně nové holky a hned se vše začalo obracet k lepšímu. Na trénincích bylo jen zřídka méně než 11 hráček, zlepšila se také nálada v týmu, což se také projevovalo v některých zápasech. Vyraznou změnou byl odchod trenéra Davida Tabáka, který se ujal žáků v Tisku a tým tak převzal Petr Sokol, ke kterému se v průběhu sezóny připojil Radek Urbánek.

Vstup do mistrovských zápasů nebyl zrovna nejideálnější a skončil porážkou od městského rivala Slovanu Ostrava 7:0. I přes tento debakl však v týmu panovala dobrá nálada, protože nastoupila spousta nových hráček, které pravidelně chodily na tréninky a vědělo se, že s tímhle týmem se dá pracovat a že půjde nahoru. Již v dalším zápase se tým dočkal vítězství, když na domácím hřišti porazil Štramberk 1:0. V celém utkání byly hráčky Vítkovic mírně lepším týmem a o prvním vítězství rozhodla brankou Odziomková. V dalším kole se Vítkovice radovaly z rozstřílení Poličné 9:0. Následovalo další domácí utkání s rezervou Hlučína. I přes porážku velice kvalitní výkon, zejména ve druhém poločase byla domácí děvčata jasně lepším týmem, bohužel doplatila na neproměňování šancí a také na to, že z důvodu nemoci brankářky chytala hráčka z pole Lucie Janečková, ze které se pomalu stává náhradní brankářka. Po tomto utkání se cestovalo na půdu Valašského Meziříčí. Porážka 1:0 byla zklamáním, protože gól padl po hloupé chybě v obraně, kdy míč zbrkle odkopla na rohový kop, ze kterého se ValMez hlavou prosadil. Nutno však přiznat, že vítězství to bylo zcela zasloužené, protože hráčky ValMezu byly po celý zápas jasně lepší. Po Valašském Meziříčí nás na domácí půdě čekaly Stachovice. Z počátku to bylo vyrovnané utkání, ale po chybách hostující obrany a brankářky byl stav 2:0 a už se utkání s přehledem dohrávalo. Stachovice se snažily tlačit do útoku, otevřely obranu a toho využila Klimková a z brejku uzavřela účet utkání na 3:0. Utkání v Bruntále bylo poznamenáno velkou marodkou v týmu a to se projevilo také na hřišti. V první půli byli domácí lepším týmem, i hráčky Vítkovic však kousaly, bohužel však absence některých hráček byla znát a po hloupé chybě brankářky už utkání směřovalo jen jedním směrem. Ve druhém poločase se už hrálo jen na jednu branku a domácí si tak v klidu pohlídali vítězství, které ještě v závěru zápasu zvýraznily gólem z penalty. V posledním domácím zápase nás čekal tým Veřovic. Po neslaném nemastném výkonu skončilo utkání 0:0. Toto utkání z mého pohledu největším zklamáním sezóny. Jednu vyloženou šanci si vypracovaly pouze Veřovice, naštěstí ji nevyužily a utkání tak skončilo dělbou bodů. Poslední utkání podzimu nás čekalo na půdě velice silného Havířova. Domácí byli lepším týmem, Vítkovice však statečně vzdorovaly, bohužel však pouze v prvním poločase. Pár šancí bylo, bohužel zůstaly nevyužity. Havířov jich měl víc, nutno podotkonut vyloženějších, využil naštěstí jen jednu. Druhý poločas už byl jednoznačný a Havířov přidával jeden gól za druhým, až se skóre na ukazateli zastavilo na děsivých 8:0. Zejména v tomto utkání se ukázala nevyzrálost našeho mladého týmu.

Celkově považuju podzimní část za vydařenou z několika důvodů. Zapracování nových tváří do týmu, chuť hrát fotbal, velice dobrá atmosféra v týmu a také herní zlepšení týmu. Samozřejmě nás čeká spousta práce, přijdou i nějaké nové hráčky, mohu však říct, že momentálně je ve Vítkovicích jeden z nejlepších týmů, co tu kdy hrál jak po herní stránce, tak ce týče atmosféry v kabině a věřím, že to může daleko dotáhnout. To doufám ukážou už následující měsíce.....

 

                                                                                                                                                                                           Ing.  Petr  Sokol

Zpět